Du er her:

Fælles sognemøde for Jerlev, Ødsted og Højen sogne

Torsdag den 28. januar kl. 19.30 i Ødsted sognehus:

”Sorg går aldrig over” ved psykolog Mai-Britt Guldin

Vi sørger mere end vi ved. Livet er fyldt med tab, og sorg er en naturlig del af livet. Men tab og sorg er også blandt de sværeste livskriser, som de fleste må kæmpe med at finde ud af at leve med. Og selvom sorgen aldrig går væk, så finder de fleste fodfæste igen og oplever endda at være blevet bedre til at leve deres liv.

Foredraget præsenterer den nyeste viden om sorg og forståelsen af sorg.

Mai-Britt Guldin er psykolog og seniorforsker på Aarhus Universitetshospital. Hun leder forskningsprogrammet Tab & Sorg og har gennem årene talt med hundredevis af mennesker i sorg. Hun har udgivet 5 bøger om sorg, f.eks.  ”Kort og Godt om sorg”.

Alle er hjertelig velkomne!

Kaffen koster 40 kr.

Arrangører: Jerlev-Ødsted og Højen Menighedsråd

Torsdag den 4. februar kl. 19.00 i Sct. Nicolai kirke

Velkommen til Vejle Provstis gudstjeneste i forbindelse med 100 året for Genforeningen med efterfølgende foredrag ved kirkehistoriker Carsten Byrial Bach-Nielsen.

Klokkespillet i Sct. Nicolai spiller kendte sange fra genforeningstiden forud for gudstjenesten og provst Dorte Volck Paulsen vil i gudstjenesten læse højt af kilder fra genforeningstiden og tiden op til 1920. Sognepræst Maibrit Pedersen er liturg og sognepræst Ulrik Overgaard og Maria Gitz Christiansen prædiker.

Program efter gudstjenesten:

19.45:            Stående kold forfriskning bagerst i kirken

20.00:            Foredrag ved professor i Kirkehistorie og forfatter Carsten Byrial Bach-Nielsen

Genforeningen 1920 – kirkeligt og ideologisk

Vi taler om genforening, men i virkeligheden er der tale om, at Slesvig blev delt i 1920. Halvdelen gik til Danmark og halvdelen til Tyskland. Hvad der siden 1867 havde været preussisk administreret, skulle nu blive dansk. Den nordlige del af hertugdømmet skulle smedes ubrydeligt sammen med kongeriget Danmark. Det var en operation, der krævede omtanke, for de kirkelige forhold var ret forskellige i Tyskland og Danmark. I virkeligheden varede den kirkelige genforening mange år, og der er endnu rester tilbage af den tyske administration.
Naturligvis var glæden over afstemningen i 1920 stor, men den fandt sted på en tragisk baggrund, nemlig Verdenskrigen og ikke mindst Versaillesfreden. De nationale spændinger søgtes holdt i ave, men der var endnu stemmer, der ikke glemte det gamle had – overraskende nok blandt tidens store og fejrede digtere som Johannes Jørgensen og Valdemar Rørdam. Havde tiden op til Verdenskrigen vitterlig været så mørk, som det skildredes? Vi skal forsøge at balancere mellem de ekstreme positioner – og se frem mod den fredelige sameksistens, der blev det endelige resultat af det, der begyndte i 1920.

Herefter mulighed for spørgsmål/debat.

Kl. 21.30:  Afslutning v. provsten

Arr: Grænseforeningen Vejle Vesteregn & Vejle Provsti