Fællessang

Onsdag den 29. april kl. 19.30 i Ødsted sognehus

Konceptet er enkelt: Kom og syng fra den blå højskolesangbog.
Organist Henriette Hoppe og sognepræst Martin Bonde Eriksen vælger nogle sange, men der er også plads til dine ønsker, så kom og syng med og bliv opløftet!

At fællessang er sundt og gør godt for sjælen, det ved enhver, der synger sammen med andre mennesker. Men der er også videnskabeligt belæg for, at fællessang er sundt, og det er der kommet mere fokus på de seneste år. Fællessangen blomstrer atter op efter en del år, hvor traditionen for fællessang har været på tilbagegang. Men selvfølgelig har den overlevet, for vi synger i kirkerne, vi synger på højskolerne og vi synger på efterskolerne, og de fleste skoler har igen indført morgensang.

Når vi synger sammen, kommer vi til at høre sammen. Så gør noget godt for dig selv og din nabo, og for fællesskabet. Tag hinanden under armen og kom og syng!

Det er sundt og det er gratis; men der serveres kaffe, og den koster 25 kr.!

Ifølge musiker og sundhedsforsker, Ph.D. Lasse Skovgaard, er der seks gode grunde til at synge:

1. Det udløser gode signalstoffer i kroppen. Belønningshormonet dopamin stiger, når vi synger sammen, og kroppen producerer stoffet oxytocin, som kvinder også producerer, når de ammer, og som styrker båndet mellem mor og barn.
2. Det er godt for kroppens fysik. Rent fysisk er sang en træning af kroppen. Mange muskler sættes i gang, og sang har en gavnlig effekt på hjerterytme og lungefunktion. Den gode, dybe vejrtrækning, som opstår ved sang, ilter også blodet bedre.
3. Det er god mental træning. At lære en melodi handler om, at vi opfatter musik på samme måde, som vi opfatter et sprog. Det vil sige, at når hjernen skal lære en melodi, så begynder den at lede efter mønstre.
4. Det beroliger sindet. Der er noget meditativt i det og noget afledning også – på den gode måde. Når vi synger, bliver der frigivet en række positive signalstoffer, og så reagerer vi faktisk mindre bekymret.
5. Det får os tættere på hinanden. Det kan lyde banalt, men det at synge sammen får os tættere på hinanden – både fysisk og mentalt. Vi kommer til at træne vores ”fællesskabs-evne”.
6. Det giver konkurrencefordele. Det er væsentligt for samfundet – ikke mindst nu, men også i fremtiden – at træne de musiske evner, de kreative evner og kompetencer. Dem vil vi få behov for, er der mange der peger på.

Sangaften med Hans Holm, musiker og komponist

Onsdag den 10. juni kl. 19.30 i Højen sognehus

”Lad dem lege i livstræets krone”

”Lad dem lege i livstræets krone” er nok den af Hans Holms melodier, der er bedst kendt. Men han har også lavet melodier til ”Spænd over os dit himmelsejl”, ”Jeg samler på de små børns smil” samt ”Hvad er det min Marie”, som Hans A. Jørgensen har lavet en ny tekst til, som hedder ”Hvad er det du, min kære”. Alt i alt er det blevet til ca. 500 forskellige melodier fra Hans Holms hånd. De fleste af dem har hans kone Kis Holm skrevet tekst til.

Hans holm blev født i 1944 og er uddannet både lærer og dirigent. Han har i mange år været lærer på Silkeborg Højskole.  Hans Holm er også meget kendt i folkeskoleverdenen, fordi  han har lavet mange sange, der bliver brugt i skolen, og fordi han, sammen med sine kone Kis, har skrevet 25-30 musicals til børn. Han har selv været med til at instruere børnene ved forskellige korstævner samt dirigere orkestre.

Hans Holm skriver stadig melodier og har sendt nogle ind til det nye højskolesangbogs-udvalg.  Den nye Højskolesangbog forventes på gaden i slutningen af året.

Hans Holm vil lede fællessangen. Vi skal synge en masse af hans sange/melodier, både gamle og nye. Han vil også knytte små historier til nogen af sangene. Undervejs vil Højen Kirkes Voksenkor også synge et par af hans sange.

Arrangører: Venner for Højen og Højen Menighedsråd.

Der serveres et glas vin/ en øl eller sodavand og lidt frugt og snack
Pris: 50 kr.

Overskuddet af salget går til spejderne